Ukrayna’dan İthal Edilen Ürünlere Ait Bitki Sağlığı Sertifikası Hakkında

• 12.09.2022
Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Ticaret Bakanlığı’na atfen alınan bir yazıda; Ukrayna’dan bazı ürünlerin sevkiyatları için düzenlenen Ukrayna Bitki Sağlık Sertifikası’nın sahte olduğuna dair varsayımların bulunduğu, ayrıca ilgili ülkede yapılan ürün kontrollerinde zararlı organizma (Tilletia spp.) tespit edilen bazı sevkiyatların ise Bitki Sağlığı Sertifikası olmaksızın Ukrayna’dan çıkış yaptığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda anılan sorunlar nedeniyle 01.09.2022 tarihinde yola çıkacak olan sevkiyatlar dahil olmak üzere, bu tarihten itibaren Ukrayna tarafından düzenlenmiş resmi sertifika ve belgelerin aranacağı, gerekli belgeler olmaksızın ithalat kontrollerinin yapılmayacağı ifade edilmektedir.