Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan yazıda, Dernekler Kanunun 5. Maddesinde ‘’Yabancı dernekler, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izniyle Türkiye’de faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir, temsilcilik veya şube açabilir, dernek veya üst kuruluş kurabilir veya kurulmuş dernek veya üst kuruluşlara katılabilirler” hükmünün bulunduğu belirtilmektedir.

Merkezi yurtdışında olan kuruluşların ülkemizde faaliyet göstermesini İçişleri Bakanlığının iznine tabi olduğu, Bakanlıkça faaliyetlerine izin verilen yabancı STK’ların listesinin ise www.dernekler.gov.tr adresinde ‘’Türkiye’de Faaliyetlerine İzin Verilen Yabancı STK’lar” başlığı altında yayınlandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği, ortaklık ve benzeri faaliyette bulunmak isteyen yabancı STK’ların, yukarıda belirtilen internet adresinden kontrol edilerek izni bulunmayanlar ile işbirliği, ortaklık ve benzeri yapılmaması; aynı zamanda tarafınıza bu tür başvuruda bulunan ve izni olmadığı tespit edilen yabancı STK’ların İçişleri Bakanlığına bildirilmesi ve yine Türkiye’de faaliyet izni bulunan yabancı STK’larla faaliyet, ortaklık, işbirliği ve benzeri bulunulması durumunda ise faaliyet ve işbirliği ile ilgili alanı düzenleyen mer’i mevzuata uygun yasal izinlerin ilgili makamdan ayrıca alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,